Consell Agrari Municipal d'Alella
Òrgan de caràcter consultiu, d’assessorament i de participació en matèria agrària
Sobre aquesta assemblea
El CAMA és un òrgan de caràcter consultiu, d’assessorament i de participació en matèria agrària de l’Ajuntament. Té com a objectius principals salvaguardar els sòls agrícoles, potenciar el món agrari i establir un marc de col·laboració estable entre la pagesia d’Alella i l’Ajuntament.
Per tal d’aconseguir-los, s’estableixen els següents objectius concrets:
- Implantar polítiques municipals de foment del món agrari i articular-les amb les que se segueixen a nivell de país.
- Mantenir un corrent d’informació, estudi i diàleg entre l’administració municipal i els diferents sectors de la comunitat agrària per debatre, proposar i arribar a consensos, si s’escau, sobre les actuacions i problemàtiques generals que afectin el sector primari, i les polítiques per fomentar-lo.
- Establir i garantir un marc de participació i d’aportació de la comunitat agrària en les actuacions i els àmbits que afectin el sector agrari al municipi.
Propòsit de l'acció
Seran funcions del CAMA:
- Ser un espai de trobada i debat sobre el món agrari, per escoltar la veu dels diversos agents implicats i buscar el consens en les actuacions municipals per la protecció del sòl agrari i el foment de la pagesia.
- Fomentar l’ús actiu del sòl agrari d’Alella, potenciant les noves iniciatives agràries que incorporin noves generacions de persones pageses, i el manteniment i millora de les explotacions existents.
- Compartir eines i recursos formatius dins de la comunitat agrària.
- Fomentar pràctiques innovadores i sostenibles dins de la comunitat agrària, que vetllin per les bones pràctiques ambientals, la reducció d’emissions i el foment de la biodiversitat.
- Promoure el coneixement del món agrari a la resta de la població, per incrementar el sentiment de pertinença i l’arrelament al territori.
- Donar a conèixer les polítiques i serveis agraris que desenvolupen altres administracions públiques.
I totes aquelles competències que la legislació vigent en cada moment permeti.
Organització interna
Pel que fa a la seva organització i funcionament, està estructurat pels òrgans següents: Presidència, Ple i comissions de treball.
- El Ple es reuneix en sessió ordinària dues vegades a l’any. Amb caràcter extraordinari es pot reunir a proposta de la presidència o a proposta per escrit d’una tercera part de les persones membres del CAMA.
- Les sessions del CAMA es celebraran ordinàriament a la sala de Plens de l’Ajuntament, per bé que la presidència pot determinar altre lloc de reunió.
- Les sessions del Ple les convoca la presidència amb 5 dies hàbils d’antelació. Juntament amb la convocatòria es tramet l’esborrany de l’acta de la sessió anterior i l’ordre del dia. Aquest ordre del dia prefixat pot ser ampliat, individualment i de forma justificada i raonada.
Respecte a les comissions de treball:
- Les comissions de treball es creen per acord del Ple, per al seguiment dels temes d’interès. L’objectiu és analitzar, dissenyar i fer propostes respecte les temàtiques o problemàtiques sorgides en el Ple.
- Les comissions de treball estan constituïdes per membres representants dels diferents sectors. No obstant això, també poden formar-ne part, prèvia autorització de la Presidència del CAMA, persones que no siguin membres del plenari del CAMA però que pels seus coneixements, interès en la temàtica o disponibilitat es consideri que poden aportar valor a la comissió. Cada comissió ha de designar un/a portaveu entre les persones membres que la componen.
Composició
El CAMA estarà integrat per:
- L’Alcaldia de l’Ajuntament d’Alella.
- Quatre regidors/es, escollits/des pel Ple Municipal per proporcionalitat directa dels grups amb representació al Ple Municipal.
- Una persona competent en matèria agrària del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, a proposta del mateix Departament amb el vistiplau del Ple Municipal.
- Una persona en representació del Parc Serralada litoral.
- Una persona en representació del Consell Regulador DO Alella.
- Quatre persones en representació de la pagesia local: dues de vinya i almenys una d’horta. Aquestes persones hauran de presentar candidatura i en el cas que hi hagi més de quatre candidatures, es farà un sorteig.
- Tres persones de reconegut prestigi en el coneixement o experiència en l’àmbit agrari local, designades pel Ple Municipal.
- Un membre per cada associació agrària del municipi registrada al Registre
Compartir: